Nuffnang Ads

Tuesday, 26 January 2016

Imaginasi Rayyan

Budak Rayyan sorang ni ada hobi tersendiri iaitu melukis @ menconteng.. Mula-mula tengok dia menyonteng, aku ingatkan cuma conteng sebarang-sebarang je.  Bila tengok betul-betul rupanya ada cerita di sebalik contengan tu.

Memandangkan dia asik menyonteng sana sini, aku bagi dia 1 buku ni.. Dalam buku ni penuh dengan lukisan dia.  Antara lukisan yang dia lukis, kereta, kapal terbang, kapal laut.. Tak sangka pulak budak umur baru nak masuk 5 tahun boleh tekun melukis & mengekspressikan imaginasi dia.. Hmm.. ada bakat jadi pelukis agaknya nanti..




  Penuh satu buku ni dengan lukisan-lukisan dia..

 

Wednesday, 20 January 2016

Arabian Night

Al kisahnya opis aku ada buat dinner sempena Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC), Majlis Meraikan Persaraan & Meraikan Pelajar Praktikal kat Villa Warisan, JB bulan Disember 2015 yang lepas.  Cantik giler tempat ni..  Tema untuk dinner malam tu, Arabian Night.


Lepas je dapat info pasal tema dinner tu, aku pun google la costume yang sesuai untuk tema ala-ala arab.  Tapi, gambar yang keluar, semua gambar awek ala-ala belly dancer yang nampak pusat tu..

Berbekalkan kemahiran menjahit yang aku ada, aku improvise fesyen tu, jadi muslimah sikit.  So, tak de la nampak pusat tu.. Kalau aku pakai fesyen nampak pusat tu, konfem juling mata bos & office mate aku.. Hihi..

Bermodalkan RM37.40, maka terhasil la costume aku.. Amacam?? ok tak?? Aku beli kain biru tu kat Kedai Kain 1 Malaysia (RM13.50), belly dance belt tu beli kat Mr DIY (RM23.90).  Yang lain-lain tu, pakai apa yang ada je kat rumah.  Renda kat dahi tu pun aku pakai renda langsir je dik non.. hahaha..




Ni contoh baju yang aku 'copy'..




Malam tu jugak, ada pemilihan King & Queen of The Night.  Pemilihan King & Queen dibuat oleh pemilik Villa Warisan yang berdasarkan kreativiti pakaian.  Diulangi ye.. pakaian sahaja.  Mekap.. tak masuk senarai..

Ditakdirkan, rezeki aku malam tu.  So, dapat la title Queen of The Night untuk 1 malam.. Jadi la.. Aku rasa tokey tu pilih aku sebab baju aku lain dari yang lain.  Semua office mate aku pakai jubah & abaya.  Cuma aku sorang je yang pakai seluar ala-ala Alladin malam tu.  Siap dengan belly dance belt yang 'bising' tiap kali aku berjalan..

Tak dinafikan, ramai lagi office mate perempuan yang cantik-cantik macam Puteri Arab.  Tapi since pemilihan untuk kreativiti pakaian, kecantikan paras rupa tu nampanya tak menentukan pemenang..

Aku segan jugak bila menang, sebab aku mekap ala kadar je.. Tak de la nak bermodal & panggil make up artist bagai.. Anyway.. Alhamdulillah, syukur sangat..

Apa-apa pun, secara keseluruhannya majlis berjalan lancar.  Yang paling aku tak sangka, semua pegawai yang datang sangat sporting mengikut tema yang ditetapkan.  Terbaek..



Ini la 'king' aku malam tu.. 



Antara 'Puteri Arab' yang muncul.. 





Monday, 18 January 2016

Badariah Md Apin: Langkawi Cable Car & 3D Art Museum

Badariah Md Apin: Langkawi Cable Car & 3D Art Museum: Hari Kedua 2 Disember 2015 Hari kedua kitorang mulakan perjalanan ke Langkawi Sky Cab (Cable Car). Jarak perjalanan dari Pekan Kuah leb...

Sunday, 17 January 2016

Taman Buaya Teluk Sengat

Kitorang pergi taman buaya ni bulan 11 hari tu.. Boleh dikatakan setiap minggu kitorang lalu kawasan ni, so kitorang pun singgah la ke sini.  Taman buaya ni antara tarikan pelancong ke daerah Kota Tinggi.  Dikatakan taman buaya ni taman yang terbesar di Asia.

Taman Buaya ni terletak lebih kurang 33km dari bandar Kota Tinggi.  Perjalanan lebih kurang 30 minit je.

Tiket masuk ke sini RM8/dewasa, RM5/kanak-kanak.

Memang banyak giler buaya kat sini.  Dari yang kecik, sampai la yang besar gabak.  Buaya yang paling tua umurnya lebih kurang 150 tahun.  Buaya-buaya ni agak agresif bila diganggu.  Kalau tak, diorang lepak je sesama dia.

Meh usha gambar-gambar & video kat sana..


Tengkorak buaya..


Telur buaya


video



Ni la buaya yang paling tua.. umur dalam 150 tahun..





Tuesday, 12 January 2016

Langkawi Cable Car & 3D Art Museum

Hari Kedua 2 Disember 2015

Hari kedua kitorang mulakan perjalanan ke Langkawi Sky Cab (Cable Car). Jarak perjalanan dari Pekan Kuah lebih kurang 28 km dan ambil masa 40 minit.

Gamat Nusantara

On the way  tu, kitorang singgah kat kedai gamat Nusantara.  Kat sini tulis "Jangan Pulang Tanpanya!".. So, takut kena marah kalau tak beli, aku beli 2-3 barang kat sini..



Cable Car

 Tiket untuk Sky Cab ni RM35/dewasa, RM25/kanak-kanak.  Aku beli sekali tiket Combo untuk masuk 3D Art Museum.  Tiket masuk Art Museum pulak RM20/dewasa, RM10/kanak-kanak.








Kat sini pun ada love lock macam ni.. 


3D Art Museum

Lepas naik Cable Car, kitorang masuk pulak 3D Art Museum.  Penat bergambar beb.. sampai dah tak tau nak posing macamana lagi..